33-letni mechanik pokładowy i 45-letni kucharz-rybak, wchodzący w skład pięcioosobowej załogi duńskiego kutra, znajdowali się pod wpływem alkoholu. Jednostkę skontrolowali wczoraj w kołobrzeskim porcie funkcjonariusze Straży Granicznej. Miała wyjść w morze w rejs powyżej 36 godzin.
W trakcie odprawy granicznej kutra strażnicy graniczni sprawdzili, czy załoga jest trzeźwa. Okazało się, że dwóch mężczyzn, Polacy, ma odpowiednio 0,5 i 2,30 prom. alkoholu w wydychanym powietrzu. Ponieważ wykonywanie czynności zawodowych lub służbowych w stanie po użyciu alkoholu jest wykroczeniem, funkcjonariusze Straży Granicznej sporządzili dokumentację i wystawili mężczyznom wezwania do stawienia się w kołobrzeskiej Policji, która będzie prowadzić dalsze postępowanie w tej sprawie.
Kuter nie wyszedł w morze, bo brakowało na nim wymaganego kartą bezpieczeństwa minimalnego stanu załogi.
W pierwszym kwartale tego roku kupiliśmy od Norwegów ryby za 783,6 mln zł, o 26 proc. więcej niż rok wcześniej. Były to głównie dorsze – wzrost o 89 proc. w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego oraz łososie – wzrost o 22 proc.
Portal podkreśla coraz większą popularność dorszy w Polsce. Wspomina m.in. o inicjatywie Tesco, które w części sklepów wydzieliło specjalne miejsca na rybne produkty właśnie z Norwegi
Zdaniem Bogusława Kowalskiego, prezesa Graala, zaletą dorszy jest m.in. niższa niż przed rokiem cena. - Halibut jest drogi, łosoś też, więc taniejący dorsz dostał szansę - mówi w rozmowie z "Pulsem Biznesu".
Dodatkowo, Norwegowie mają od zeszłego roku zwiększone limity połowów dorsza atlantyckiego, a z Polską mają wypracowane dobre kontakty handlowe."
PAP/dp
[link usunięty]
PortalMorski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.