O 8 procent wzrosły w tym roku połowy ryb na Bałtyku. Dotyczy to szczególnie dorsza i śledzia. Dane pochodzą z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej i porównywane są do analogicznego okresu w 2014 roku.
Łącznie w tym roku rybacy złowili 91 tysięcy ton ryb na Bałtyku. Połowy śledzi wzrosły o 35 procent i wynoszą 18,4 tysiące ton. Połowy dorsza wzrosły o 29 procent a pozostałych ryb o 21 procent. Połowy szprota zwiększyły się o 6 procent i wyniosły 53,9 tysiąca ton.
Jedyna ryba, której połowy się zmniejszyły to flądra. Tutaj odnotowano 32 procentowy spadek.
Jak czytamy w raporcie wykorzystanie kwot połowowych (dane na koniec lipca 2015 ) wyniosło dla szprota ok. 86 procent, dorszy - 54,5 procent, śledzi - 42 procent i łososi - 30 procent.
Hubert Bierndgarski
fot. H. Bierndgarski
[link usunięty]
PortalMorski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.