W Petersburgu uruchomiono chłodnię potentata żeglugowego Maersk. Magazyn oferuje specjalistyczne rozwiązania wydłużające cykl życia szybko psujących się towarów.
Po niecałych dziesięciu miesiącach od rozpoczęcia budowy, w czerwcu 2019 r., chłodnia Maerska w Petersburgu jest gotowa do pracy, odpowiadając na potrzeby rosyjskiego rynku o dużym zapotrzebowaniu.
Licząca ponad 23 tys. metrów kwadratowych chłodnia powstała na terenie obiektu magazynowego PNK Park Sofiyskaya KAD. W oddzielnych komorach, o łącznej maksymalnej pojemności magazynowej niemal 50 tys. ton, można przechowywać produkty mrożone w temperaturze do -25°C, schłodzonych (+2/+8°C), jak również bananów, wymagających określonej temperatury +13°C.
Nowa chłodnia wykorzystuje chłodzenie CO2, co czyni ją największą komercyjną chłodnią w Rosji wykorzystującą tę nową technologię. Zastosowanie CO2 pozwala uzyskać bardzo niskie temperatury i jest bezpieczne dla ludzi i produktów, przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia energii wykorzystywanej do chłodzenia.
Około 40 proc. nowego magazynu zajmuje wiodąca europejska firma Fyffes, a pozostała powierzchnia magazynowa będzie dostępna dla innych klientów z segmentu produktów świeżych i mrożonych.
Pierwszy kontener, który dotarł do nowego magazynu, przywiózł gruszki z Argentyny po 26-dniowej podróży i został rozładowany do komory chłodniczej działającej w temperaturze 0,5 Celsjusza. W sumie ponad 60 kontenerów chłodniczych Maerska z winogronami i jabłkami z RPA przetransportowano do zakładu w ramach kompleksowej obsługi z Argentyny.
Poniżej wizualizacja magazynu chłodniczego, zaprezentowana w czerwcu ubiegłego roku.
AL, rel (Maersk)
PortalMorski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.