Sushi Factory jest pierwszą w Polsce i jedną z pierwszych w Europie fabryką oferującą zestawy sushi także z certyfikatami MSC i ASC. Oznacza to, że ryby i owoce morza wykorzystywane przez Sushi Factory przy produkcji zestawów sushi oraz przekąsek onigiri i wrap pochodzą ze zrównoważonych źródeł. Producent właśnie poinformował o nawiązaniu współpracy z dostawcami posiadającymi certyfikaty MSC i ASC.
Standardy MSC i ASC to najbardziej wiarygodne na świecie certyfikaty, potwierdzające pochodzenie ryb i owoców morza ze zrównoważonych, przyjaznych środowisku naturalnemu źródeł. Dla konsumenta stanowią potwierdzenie, że ryby i owoce morza znajdujące się w wybranych zestawach Sushi4You oraz przekąskach Onigiri4You i Wrap4You zostały złowione w sposób odpowiedzialny, sprzyjający morskim ekosystemom oraz innym zwierzętom morskim lub pochodzą ze zrównoważonych hodowli, które szanują zasady odpowiedzialnej akwakultury i nie wywierają szkodliwego wpływu na środowisko naturalne.
- Decyzja o nawiązaniu współpracy z dostawcami certyfikowanymi zgodnie ze standardami MSC i ASC to kolejny krok w realizacji naszej strategii zrównoważonego rozwoju. To nie trend, ale nasz obowiązek jako jednego z największych producentów zestawów sushi i innych gotowych dań kuchni azjatyckiej, w głównej mierze bazujących na rybach i owocach morza. Jednocześnie dajemy bardzo wyraźny znak naszym klientom i konsumentom, że kupują produkty najwyższej jakości z rybami i owocami morza, których nigdy nie zabraknie, ani dla nich, ani dla przyszłych pokoleń – tłumaczy decyzję Anna Tubacka, prezes zarządu Sushi Factory.
- MSC jest międzynarodową organizacją pozarządową, która istnieje już ponad 20 lat, a w ostatnich latach program certyfikacji produktów rybnych w Polsce rozwija się bardzo intensywnie. Cieszy nas, że do programu dołączyła firma Sushi Factory, a jej klienci zyskali gwarancję, że produkty pochodzą ze zrównoważonych połowów. Dzięki temu mogą jeść ryby i owoce morza ze świadomością, że pomagają zachować dziką naturę mórz i oceanów – podkreśla Anna Dębicka, koordynator programu MSC w Polsce.
W zestawach Sushi4You oraz przekąskach Onigiri4You i Wrap4You znajdują się m.in. krewetka, łosoś i dorsz. Od marca 2018 roku pochodzą one także od dostawców certyfikowanych zgodnie ze standardami MSC oraz ASC. Niebieski certyfikat MSC gwarantuje, że ryby i owoce morza zostały złowione w sposób przyjazny dla ekosystemu, niezagrażający populacji danego gatunku ryb oraz sprzyjający innym zwierzętom morskim. Z kolei zielony certyfikat ASC, nazywany także certyfikatem zrównoważonej hodowli, jest dowodem, że hodowcy ograniczają swój wpływ na środowisko naturalne do minimum i postępują zgodnie z zasadami odpowiedzialnej akwakultury.
Konsumenci wiedzą, że wybierając ryby i owoce morza z certyfikatami MSC i ASC pomagają chronić ekosystemy wodne. To ważne, ponieważ zgodnie z danymi Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa FAO blisko 90 proc. światowych zasobów ryb jest wyczerpanych, znacznie uszczuplonych lub nadmiernie eksploatowanych. Tymczasem postępując zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa i kupując certyfikowane produkty mamy pewność, że ryb i owoców morza nie zabraknie ani dla nas, ani dla przyszłych pokoleń.
Więcej informacji na temat certyfikatu MSC można znaleźć na stronie 20.msc.org/pl
rel (Marine Stewardship Council)