W porcie morskim w Ustce i Darłowie już w 2018 roku powstaną miejsca, gdzie będzie można kupić świeżą rybę prosto z kutra.
W celu stworzenia nowego produktu turystycznego miasta Ustka i Darłowo przystąpiły do projektu „Fish markets - Small coastal fishery and its heritage as significant potential for tourism destination development” (Małe rybołówstwo przybrzeżne i jego dziedzictwo jako znaczący potencjał rozwoju turystycznego). Głównym założeniem projektu jest rozwój małych rynków rybnych oraz promocja dziedzictwa opartego na rybołówstwie przybrzeżnym.
Kupno świeżej ryby prosto z kutra będzie nie lada gratką dla turystów i z pewnością przyczyni się do ożywienia portu. Ryby będą sprzedawane z lad znajdujących się w porcie. Dodatkowo w Ustce, w ramach projektu powstanie specjalna aplikacja mobilna na smartfony za pośrednictwem której klienci dowiedzą się o terminie powrotu kutrów z morza i asortymencie zakupu.
- Chcemy również opracować publikację „Ryby od morza do stołu - turystyczny przewodnik po portach i rynkach rybnych, obiektach gastronomicznych, muzeach rybołówstwa”, który będzie zawierał informacje m.in. o pracy i znaczeniu zawodu rybaka, rybach występujących i poławianych w Bałtyku, przykładowych przepisach kulinarnych, atrakcjach turystycznych i imprezach nawiązujących do tematyki rybołówstwa - wyjaśnia Jacek Cegła, rzecznik prasowy Urzędu Miasta w Ustce.
Projekt realizowany jest w ramach Programu Południowy Bałtyk 2014 – 2020. Partnerami są podmioty z Polski, Niemiec i Litwy. Liderem projektu jest Uniwersytet w Greifswaldzie (Niemcy). Całkowita wartość projektu dla Miasta Ustka to 829 020,00 zł, w tym kwota dofinansowania 85% wynosi 704 667,00 zł. Realizacja przewidziana na lata 2016 – 2019.
Aktualnie przygotowywana jest koncepcja lokalizacji i formy targu rybnego, konsultowana ze środowiskiem rybackim. W Ustce wstępnie planuje się, aby targ rybny powstał w zachodniej części portu, w okolicy wybudowanego w 2015 roku basenu rybackiego.
Hubert Bierndgarski
PortalMorski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.