W piątek 27 września Krajowa Izba Producentów Ryb w Ustce na bazie Aukcji Rybnej organizuje plenerową imprezę pod nazwą "Ryba w diecie - zdrowie w pakiecie". Okazją do organizacji imprezy jest otwarcie nowej mroźni, która powstała w sąsiedztwie usteckiej aukcji.
Impreza będzie trwała od godziny 12:00 do 17:00. W programie znajdą się między innymi prezentacje kulinarne na żywo, konkursy tematyczne z nagrodami i degustacja potraw rybnych.
Budowa mroźni, to reakcja środowiska rybackiego na problemy ze spadającą ceną ryb oraz kłopotami ze zbytem ryb złowionych w czasie zwiększonych połowów. Nowa mroźnia pomieści prawie 1200 ton ryby. Ryba będzie przechodziła głębokie mrożenie do -25 stopni Celsjusza, co pozwoli na jej długotrwałe przechowywanie bez strat jakościowych. Obiekt wart ponad 5 mln zł oddany zostanie do użytku pod koniec 2013 roku. Inwestycja w większości finansowana jest ze środków unijnych, z Programu Operacyjnego na infrastrukturę portową.
- Rybacy zależni są od pogody - wyjaśnia Bogdan Młyński, prezes Krajowej Izby Producentów Ryb w Ustce - Jeżeli więc pojawiają się warunki do poławiania, wszystkie kutry idą w morze w jednym czasie. Powoduje to więc okresowy wysyp ryby. Takie zwiększenie natychmiast wpływa na obniżenie ceny skupu. Chodzi tu szczególnie o dorsza. Dlatego zdecydowaliśmy się na budowę mroźni, w której rybacy będą mogli składować złowioną rybę i sprzedawać po lepszej cenie, kiedy na rynku będzie mało surowca.
Młyński powiedział nam, ze taka mroźna, ale o wiele większa - na 3,5 tysiąca ton ryby - powstaje również w Kołobrzegu. Jak twierdzi to jedyny sposób, aby pozwolić rybakom odpowiednio zarabiać na połowach ryb.
- Rybacy i tak mają już dużo problemów, bo obecnie dorsze są bardzo chude, a cena jest o połowę mniejsza niż ekonomika połowów. Dzięki takiej przechowali ryb będzie można kontrolować cenę. To jest również na rękę przetwórcom, którzy czasami nie są w stanie skupić całej złowionej ryby. Dzięki takim mroźniom będą mogli kupować rybę w momencie zapotrzebowania - dodaje Młyński.
Kolejnym elementem rozbudowy LCPSP w Ustce ma być budowa własnej linii do wstępnej obróbki i uszlachetniania ryby. Maszyny do filetowania są już zakupione. Jeszcze w tym roku nowa linia ma stanąć na hali usteckiej Aukcji Rybnej.
- Rybacy nie są w stanie walczyć z wielkimi firmami zajmującymi się przetwórstwem ryb. Nikt nie zabroni im jednak przygotowywać własne produkty i sprzedawać na rynku. Do dzisiaj nikt nie potrafi nam wyjaśnić dlaczego za kilogram dorsza rybak dostaje tylko 4 zł, a w sklepie za kilogram fileta płaci się już 20 zł. - wylicza prezes KIPR.
Hubert Bierndgarski
Nowa mroźnia w Uscte pomieści ponad 1200 ton ryby.
fot. H. Bierndgarski
A ciekawe też jest kiedy ostatnio na tej super aukcji kupionej za miliony odbyła się jakaś aukcja rybna .... ? chyba od 10 lat żadna . eh
Wielki marynrzu daj sobie spokój z komentowanie i przestań obrażać ludzi.Zbuduj okręt z papieru i wypłyń sobie poszerzać horyzonty, ale na innym portalu.Tak będzie najlepiej dla wszystkich.
Mogę się kolego z Tobą zgodzić pod jednym warunkiem,wytłumacz mi swoją definicję słowa "marynarz".
http://www.youtube.com/watch?v=LCvPowvKoMw
Wszedł baran do unii ale jeszcze nie załapał, że pieniądze są podstawowym elementem polityki unii, brał baran trójpolówkę ale jeszcze nic nie zrozumiał, to ci powiem, unia układa ci życie zakazami ale i pieniędzmi, więc nie szczuj tutaj tylko się naucz wreszcie co to unia
za przeławianie kwot połowowych śledzia i szprota za 2011, 2012 i 2013, ? za 2007 nałożył taki odważny był ale mu jakoś przeszło jak został ministrem.
PortalMorski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.