Świeże warzywa, niczym z gospodarstwa rolnego, pojawiają się na talerzach marynarzy statku należącego do Berge Bulk. Pracownicy sami zainstalowali system do uprawy hydroponicznej, czyli bezglebowej uprawy roślin na pożywkach wodnych, umożliwiający produkcję w sztucznych warunkach domowych, głównie w szklarniach i namiotach.
Załoga Berge Zugspitze (masowca zbudowanego w 2016 roku) podjęła te alternatywne działania, aby zapewnić stałe źródło świeżych warzyw. W ubiegłym roku zainstalowała pionowy system hydroponiczny, dzięki któremu na jednym metrze kwadratowym rosło do 27 różnych roślin jednocześnie.
Zdjęcia zamieszczone przez firmę 13 sierpnia br. na portalach społecznościowych pokazują, że ogród zaczął dostarczać załodze soczyste warzywa i świeże zioła.
Widzimy warzywa rosnące na naszych własnych oczach. Prosto z naszego ogrodu trafiają do kuchni. Od czasów COVID-19, wszyscy jesteśmy bardziej świadomi kwestii zdrowia i higieny. Miło jest wiedzieć, że jemy produkty, które sami pozyskujemy – powiedział kapitan Bernie P. Besa.
Sherwin Laniog, kucharz na statku, powiedział, że świeże warzywa dodają odrobinę chrupkości i różnorodności do przygotowywanego przez niego jedzenia.
Moja ulubiona część to zbieranie ziół, takich jak pietruszka i kolendra, ponieważ są one często trudne do zdobycia w niektórych portach. Do tej pory najpopularniejsze warzywa to jarmuż, kapusta mizuna i kolendra – mówił.
Jak informuje serwis TradeWinds, praca przy takim ogrodzie, w czasie wolnym od pracy, może być również sposobem na uwolnienie stresu załogi, nasilającego się przez sytuację związaną z pandemią koronawirusa.
AL, na podst. Trade Winds
Fot.: Berge Bulk
A hooj żeglarze.
PortalMorski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.