W najbliższą, sobotę 29 lipca, w godzinach 10.00-17.00 na terenie Stacji Morskiej im. Profesora Krzysztofa Skóry IOUG w Helu, dzięki gościnności i zaangażowaniu gospodarzy, odbędzie się wielkie świętowanie Dnia Ryby. MSC Polska jest jednym z partnerów wydarzenia.
Na wszystkich gości czekać będzie moc atrakcji: gry, zabawy i konkursy na temat zagrożeń, z którymi mierzą się rodzime gatunki ryb przygotowane między innymi przez Stację Morską im. Profesora Krzysztofa Skóry IOUG w Helu, Klub Gaja, WWF i Fundację Ratuj Ryby. Tradycyjnie o godz. 16.00 odbędzie się happening, tym razem pod hasłem "Oko(ń) na Bałtyk". Warto wziąć udział w tym wydarzeniu łączącym instytucje, organizacje oraz obywateli wokół ochrony zasobów Morza Bałtyckiego.
Przy okazji Dnia Ryby warto przypomnieć sobie, że nasze codzienne decyzje zakupowe ryb i owoców morza mają ogromny wpływ na stan środowiska naturalnego. Możemy o nie dbać nie tylko od święta. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO, Sofia 2016) blisko 90% światowych zasobów dziko żyjących ryb jest przełowionych, nadmiernie eksploatowanych lub zagrożonych wyginięciem. 58,5% z nich jest w pełni wyławianych, co oznacza brak możliwości zwiększania połowów. Dlatego w dzisiejszych czasach tak ważny jest wybór ryb i owoców morza pochodzących ze zrównoważonych połowów oznaczonych niebieskim certyfikatem MSC. Wybierając ryby i owoce morza z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC mamy pewność, że produkty pochodzą z przyjaznych środowisku zrównoważonych połowów. Zrównoważony połów to taki, który w mniejszym stopniu wpływa na ekosystem morski, sprzyja innym zwierzętom morskim i pozostawia więcej ryb w morzach i oceanach.
rel (MSC Polska)