Sandacz poławiany w szwedzkich jeziorach Mälaren i Vänern może być już sprzedawany z niebieskim logo MSC.
Niezależni audytorzy uznali, że łowiska sandacza na Mälaren i Vänern spełniają standardy MSC dla właściwie zarządzanego i zrównoważonego rybołówstwa. Tym samym dołączają do szwedzkich połowów sandacza na jeziorze Hjälmaren, które jako pierwsze w historii rybołówstwo śródlądowe uzyskało certyfikat MSC w sierpniu 2006 roku.
- Proces oceny MSC wykazał, że te duże rybactwo śródlądowe jest zarządzane w sposób zrównoważony. Cieszymy się, widząc organizacje rybackie współpracujące na rzecz ochrony swego łowiska i uzyskania certyfikatu MSC. Teraz mogą już obsługiwać lokalne i eksportowe rynki w Europie, dostarczając sandacza z certyfikatem MSC ze zrównoważonych i identyfikowalnych połowów - mówi Minna Epps, dyrektor programowy MSC na Skandynawię.
Rybactwo, które spełnia rygorystyczne wymogi
Połowy sandacza w szwedzkich jeziorach Vänern, Mälaren i Hjälmaren podlegają uważnemu zarządzaniu. Wydawanie licencji i odpowiednie przepisy prawne służą kontroli liczby rybaków oraz rodzaju narzędzi połowowych, zapewniając, że zasoby ryb i ich siedliska są chronione. Oczka siatek stosowanych w pułapkach i sieciach skrzelowych zmniejszają połów ryb nie przekraczających 45 cm długości. Mniejsze ryby uwalniają się z pułapek, a ich znakowanie dowodzi wysokiego wskaźnika przeżycia.
- Przed certyfikacją wprowadziliśmy takie usprawnienia, jak podniesienie wymiaru minimalnego sandacza oraz stosowanie sieci o większym oczku. Dzięki tym zmianom w sposób widoczny obniżył się połów mniejszych ryb - mówi Conny Gustavsson, przewodniczący Federacji Rybaków Jeziora Vänern.
Połowy różnią się w zależności od roku. Na największym szwedzkim jeziorze Vänern działa około 70 rybaków, poławiających między 60 a 120 ton sandacza rocznie. Na Mälaren 33 rybaków pozyskuje od 100 do 200 ton rocznie.
- Jesteśmy dumni z tego, że spełniamy wymogi MSC. Jest to potwierdzenie, że nasze praktyki połowowe są zrównoważone. Szczególnie dumny jestem ze współpracy między rybakami na rzecz uzyskania certyfikatu - mówi Mats Ingemarsson, przewodniczący Szwedzkiej Federacji Rybołówstwa Śródlądowego.
Produkt premium
Sandacz (Sander lucioperca) należy do rodziny okoniowatych i występuje głównie w jeziorach. Jego mięso jest białe i delikatne, dlatego też chętnie spożywany jest w Skandynawii i Europie. W Szwecji sandacz jest najbardziej istotnym pod względem ekonomicznym gatunkiem poławianym komercyjnie w wodach słodkich.
Część połowów sandacza trafia bezpośrednio na opatrzoną certyfikatem MSC aukcję rybną w Sztokholmie, która rozpoczęła działalność w listopadzie 2016 r. Duża część eksportowana jest do Niemiec i Niderlandów, gdzie gatunek ten cieszy się wysokim powodzeniem.
- Wzrost dostępności sandacza z certyfikatem MSC to znakomita wiadomość dla Aukcji Rybnej w Sztokholmie. Sandacz z logo MSC, poławiany w szwedzkich jeziorach, to produkt najwyższej jakości ze świetną renomą, zarówno w Szwecji, jak i za granicą. Zwiększony wolumen i stabilne dostawy oznaczają dla nas nowe możliwości współpracy z ważnymi graczami na rynku mówi Henrik Johansson, dyrektor zarządzający Aukcji Rybnej w Sztokholmie.
rel (MSC Polska)
PortalMorski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.