Za 84 tys. funtów, co stanowi równowartość 425 tys. złotych, sprzedano na aukcji w Wielkiej Brytanii menu dla pasażerów pierwszej klasy ze statku Titanic z dnia 11 kwietnia 1912 r., czyli na niecałe cztery dni przed jego zatonięciem - poinformowano w niedzielę.
Na menu o wymiarach 15,9 na 10,8 cm znajduje się lista dań oferowanych pasażerom pierwszej klasy wieczorem 11 kwietnia 1912 r., m.in. ostrygi, wołowina, jagnięcina i kaczka krzyżówka - oraz logo linii żeglugowej White Star Line, która była właścicielem Titanica - czerwona flaga z białą gwiazdą. Pierwotnie znajdowały się tam także złotego koloru napisy OSNC (Ocean Steamship Navigation Company) i RMS Titanic, ale te wyblakły wskutek zamoczenia w wodzie.
Jak powiedział Andrew Aldridge z domu aukcyjnego Henry Aldridge & Son w Devizes w hrabstwie Wiltshire, to najprawdopodobniej jedyny zachowany egzemplarz tego menu. Nie jest jasne, w jaki sposób ocalało, wiadomo natomiast, że zostało znalezione w albumie fotograficznym z lat 60. przez córkę i zięcia nieżyjącego już kanadyjskiego historyka Lena Stephensona.
Podczas aukcji, która odbyła się w sobotę, sprzedano też kilka innych pamiątek z Titanica - m.in. szwajcarski zegarek kieszonkowy należący do jednego z pasażerów drugiej klasy za 97 tys. funtów i koc pokładowy z wzorem tartanu dla pasażerów pierwszej klasy, który mógł być używany podczas akcji ratunkowej - za 96 tys. funtów.
Titanic, będący wówczas największym pasażerskim statkiem na świecie i odbywający pierwszy rejs, krótko przed północą 14 kwietnia 1912 r. uderzył w górę lodową na Oceanie Atlantyckim, wskutek czego 2 godz. i 40 minut później zatonął. W wyniku katastrofy zginęło ponad 1500 spośród ponad 2200 znajdujących się na pokładzie pasażerów i członków załogi.
Z Londynu Bartłomiej Niedziński
Fot.: Henry Aldridge & Son